

HELLENIC ONCOLOGY NURSES SOCIETY

Member of European Oncology Nursing Society - EONS Member of International Society of Nurses Cancer Care - ISNCC



General information

- 1. Title of the educational program / course: Advanced Course on Chemo Immuno therapy.
- **2. Funding source to develop and design the program / course:** There is no support from any pharmaceutical company. The cost for the nurses will be 100 euro.
- 3. Background of the organizer (s) and qualifications of program planners: Hellenic Oncology Nurses Society (HONS) is the oldest nonprofit Scientific Organization in Greece. The main goals of HONS are: (i) Holistic care of oncology patients (ii) Informing the community about cancer and methods of cancer prevention (iii) Continuing education (https://www.esne.gr/index.php/en/society-oncology-nursing).
- 4. Program / Activity design:
- Aims and objectives of the educational course: The training of Oncology Nurses in the administration and management of Chemo and Immuno therapy.
- By the end of the course, participants will be able to:
 - 1. Know the mode of action, indications and side effects of chemo and immunotherapy
 - 2. Handle these regimens safely
 - Educate patients and caregivers about the side effects of chemo and immunotherapy.
 - 4. To dispose syringes, flacon safely, in accordance with the international guidelines.
- Content: See below
- Time frames: 1 month

Teaching-Learning strategies:

- Lectures
- Group work/discussion
- Skills demonstration and redemonstrations
- Experiential learning/practical session
- Clinical cases

The program will be in real-time online for theoretical input and face-to-face mode in clinical practice. The instructors are University professors in the field of Oncology Nursing, or specialist oncology nurses. The instructors provide the necessary training material to the trainees and recommend the relevant literature. We also provide to the nurses a list with all the newest books in Oncology Nursing.

5. Number of contact hours: 40 hours.

- 6. Target audience, Characteristics of the target participants: Estimated total number of target participants for each cohort. Nurses with bachelor in nursing and nurses who work in oncology departments.
- 7. Evaluation method: On line exams with 50 multiple choice questions. Duration 2 hours.
- **8. Verification of participation and successful completion:** Every participant will receive a certification if he passes successfully the exams (Greek and English version). The **certification** will have a **validity** for 2 years. After that period the nurses will need to attend an update course.



Scientific Committee

Dimitrios Papageorgiou Maria Lavdaniti Theocharis Konstantinidis Anna Papadouri Eirini Throuvala Ioanna Tsatsou

Scientific Programme

Session 1. Introduction in Cancer and in chemotherapy (6 hours)

21 September 10.00-16.00

Cancer Biology, Physiology of the immune system.

Definition of chemotherapy, History, Cell proliferation, Tumor Development, Mechanisms of action of cytostatic drugs, State of physical fitness, Calculation of body area, Dose calculation, Combination chemotherapy, Chemo-resistance, Clinical trials.

Session 2. Classification of Chemotherapeutic Substances (2 hours)

21 September 16.00-18.00

Alkylating agents, Nitrosoureas, Topoisomerase inhibitors, Anticancer antibiotics, Antimetabolites, Antimicrotubular agents, Platinoids.

Session 3. Chemotherapy Toxicities (2 hours)

28 September 10.00-12.00

Blood toxicity, Lung toxicity, Neurotoxicity, Skin toxicity, Bladder and Urine toxicity, Gastrointestinal toxicity, Mood changes, Fatigue, Weight changes, Pain. Nursing management of side effects.

Session 4. Administration of chemotherapeutic substances (2 hours)

28 September 10.00-14.00

Drug doses, routes of administration, Safe management of chemotherapy drugs – Precautionary measures.

Session 5. Targeted Treatments (4 hours)

28 September 14.00-18.00

Types of target therapies, Indications, Side Effects, Nursing Management of side effects, Clinical trials.

Session 6. Immunotherapy (4 hours)

5 October 10.00-14.00

Types of immunotherapies, Indications, side-effects and complications of treatments, Management, Clinical trials.

Scientific Programme

Session 7. Antibody Drug Conjugate (ADC) (4 hours)

5 October 14.00-18.00

Types of immunotherapies, Indications, side-effects and complications of treatments, Management, Clinical trials.

Session 8. Clinical Skills (4 hours)

12 October 10.00-14.00

- Training patients and caregivers in managing chemotherapy side effects
- Training of caregivers in needs assessment
- Educating survivors on lifestyle changes, the importance of retesting and managing long-term side effects

Session 9. Genetics and Genomics (2 hours)

14.00-16.00

Foundation of Genetics and Genomics, Genetic testing and Sequencing technologies, Cancer diagnosis, staging, and biomarkers

Session 10. Practice (10 hours)

Participants should have 10 hours of clinical practice in oncology departments, where they should apply what they have learned. At the end of the clinical practice, they should prepare a presentation of a clinical case receiving chemotherapy or immunotherapy, describing their particular needs.

26 October 10.00 - 12.00

Exams (2 hours)



HELLENIC ONCOLOGY NURSES SOCIETY



ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΎΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λεωφ. Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών, Γ΄ Κτίριο 2ος όρ. Αμπελόκηποι, Αθήνα, 11527 E-mail: esne@esne.gr, Site: www.esne.gr Τηλ.: 210 7485307, 210 7702861, Φαξ: 210 7790360