Στρογγυλό Τραπέζι ΤΕΕΝ στο 36ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο ΕΣΝΕ


Στις 6 Μαΐου 2009, στο πλαίσιο του 36ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου (ΠΝΣ) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μύκονο, ο Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) συμμετείχε με στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Νεότερες οδηγίες για τη διαχείριση ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των συναδέλφων νοσηλευτών και οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες που παρουσιάστηκαν, έκαναν την παρουσία των συνέδρων να επιδείξουν εξαιρετική συμμετοχή, τόσο με  τους προβληματισμούς που διατύπωσαν, όσο και με την παρουσία τους σε μια αίθουσα χωρητικότητας 800 ατόμων.

Συντονιστές του στρογγυλού τραπεζιού ήταν η κα Αικ. Αγιαννίτου Προϊσταμένη ΜΕΘ, στο ΓΝΑ «Ελπίς» και η κα Μ. Σκοπελίτου Νοσηλεύτρια ΤΕ MSc(c), ΓΝΠ «Τζάνειο».

Ο εισηγητής της πρώτης ομιλίας, κος Δ. Χολέβας, παρουσίασε τις πρόσφατες οδηγίες για τη θέση της κεφαλής του αρρώστου σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Σύμφωνα με αυτές η ανύψωση της κεφαλής  είναι μία συνηθισμένη νοσηλευτική παρέμβαση για τον έλεγχο της αύξησης της ICP, σε ασθενείς με ενδοκράνιες κακώσεις,  ως μία μη επεμβατική μέθοδος, η οποία προάγει τη φλεβική επιστροφή και αυξάνει την απορροή του ΕΝΥ από το κρανίο. Ωστόσο, οι έρευνες που έχουν γίνει, έχουν εξάγει αντικρουόμενα αποτελέσματα, ως προς την ωφελιμότητα ή όχι της ανύψωσης της κεφαλής στην ενδοκράνια υπέρταση.

Η δεύτερη ομιλία με εισηγήτρια την κα Μ. Φόρτη, διαπραγματεύτηκε τη σπουδαιότητα της εφαρμογής των κλινικών οδηγιών για την ορθή χρήση της καταστολής, της αναλγησίας και της μυοχάλασης. Ο πόνος και το άγχος είναι συνήθη φαινόμενα στους ασθενείς της ΜΕΘ και απαιτούν ειδικό χειρισμό για την αντιμετώπιση τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλεται η χορήγηση περισσότερων του ενός φαρμακολογικού παράγοντα, συχνά σε συνδυασμό και με φάρμακα που προκαλούν νευρομυϊκό αποκλεισμό. Η ορθολογική χρήση των φαρμάκων- εργαλείων για τη ΜΕΘ είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης των ασθενών, καθώς και για τη μείωση του χρόνου παραμονής τους στη ΜΕΘ.

Στην τρίτη εισήγηση που αφορούσε στη χορήγηση αγγειοσυσπαστικών και αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων, παρουσιάστηκαν λεπτομερειακά όλα τα φάρμακα που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται, με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις τους. Ο εισηγητής κος Γ. Μητσόπουλος κάλυψε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους προβληματισμούς των παρευρισκομένων.

Η επόμενη εισήγηση που παρουσίασε η κα Ε. Τσάφου αφορούσε στην εξέλιξη των παραμέτρων της μικροδιάλυσης στον βαρέως πάσχοντα σηπτικό ασθενή. Η μικροδιάλυση ως μέθοδος έχει τη δυνατότητα να μετρήσει μόρια που αντανακλούν την κυτταρική ικανότητα χρησιμοποίησης του παρεχόμενου οξυγόνου στον σηπτικό άρρωστο. Μπορεί να εφαρμοστεί για τον προσδιορισμό του μεγέθους της ιστικής βλάβης, ως δείκτης  πρόγνωσης, ως δείκτης ανταπόκρισης σε ειδικές αγωγές, καθώς και να διαγνώσει πιο πρώιμα ενδοκυττάριες βιοχημικές μεταβολές, με συνέπεια την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.

Η συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση του κου Ν. Γιάκη, που παρουσίασε τις δύο μεθόδους μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (αιματηρή και αναίμακτη) αξιολογώντας την αξιοπιστία της χρήσης του μορφομετατροπέα (transducer) στη ΜΕΘ.

Η Επιτροπή του ΤΕΕΝ ευχαριστεί όλους τους εισηγητές και τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους στο στρογγυλό τραπέζι καθώς και την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του 36ου ΠΝΣ για τη δυνατότητα πραγματοποίησής του.

Μαργίτσα Σκοπελίτου

Ταμίας ΤΕΕΝ