46ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο.

8 έως 11 Μαΐου 2019 στη ΜΗΛΟ στο Συνεδριακό Κέντρο Γεώργιος Ηλιόπουλος.


Απολογισμός έργου ΤΕΕΝ για το χρονικό διάστημα 2009 - 2012

Με το τέλος του έτους αυτού ολοκληρώνεται και η τετραετής θητεία της εφταμελούς επιτροπής του Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ). Με την συνεχή και ενεργή δραστηριότητα των μελών του ο ΤΕΕΝ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προάγει την νοσηλευτική σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΤΕΕΝ, εξασκώντας τις δραστηριότητες του σε επιστημονική κατεύθυνση, συνεχίζει τις δραστηριότητές του προβάλλοντας την παρουσία του ΕΣΝΕ σε όλους τους χώρους που παρέχεται επείγουσα και εντατική νοσηλεία υπό κρίσιμες καταστάσεις, εκπροσωπώντας όλο και περισσότερους νοσηλευτές γιατί πιστεύει ότι μόνο μέσα από την ενεργό και αθρόα συμμετοχή των νοσηλευτών θα αποκτήσει τη μορφή και το κύρος που χρειάζεται για να τους εκπροσωπεί. Οι δραστηριότητες του Τ.Ε.Ε.Ν. για την τετραετία 1-1-2009 έως και 31-12-2012 ήταν:Γρίπη 2011 - 2012

Με βάση τα δεδομένα από προηγούμενες πανδημίες και τα δεδομένα από την περίοδο εποχικής γρίπης 2011 στο Νότιο Ημισφαίριο, αναμένεται να επικρατήσει το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009 του ιού της γρίπης και κατά τη φετινή περίοδο γρίπης 2011-2012 στην Ελλάδα. (Περισσότερα...)Συμπεράσματα 5ου Συμποσίου ΤΕΕΝ, «Επείγουσα και εντατική νοσηλευτική. Πρωτοποριακές εφαρμογές στη σημερινή πραγματικότητα»

Στις 15-17 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη της Καστοριάς το 5ο Συμπόσιο του Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του ΕΣΝΕ με θέμα «Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική. Πρωτοποριακές Εφαρμογές στη Σημερινή Πραγματικότητα». Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 348 επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα, (Περισσότερα...) Δείτε τα Πρακτικά15th State of the Art: Συμμετοχή του ΤΕΕΝ του ΕΣΝΕ με Νοσηλευτικό Συμπόσιο

Ο Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής, πραγματοποιεί τριήμερο Νοσηλευτικό Συμπόσιο στο πλαίσιο του 15th State of the Art Interdisciplinary Review Course on Pulmonary Diseases Critical Care Emergency Medicine and Nursing Care, στις 7 – 9 Απριλίου 2011, στο Ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα. Ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα με δύο ξένους ομιλητές και με τη συμμετοχή συναδέλφων από την Κύπρο αλλά και από όλη την Ελλάδα φιλοδοξεί να προσφέρει νέα γνώση, να ανανεώσει την ήδη υπάρχουσα και να συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των νοσηλευτών που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκατρία (13) Στρογγυλά Τραπέζια, δέκα (10) Διαλέξεις, ένα (1) Κλινικό Φροντιστήριο και μία (1) Αντιπαράθεση (Debate). Επίκαιρα ζητήματα όπως: η ασφάλεια του ασθενούς μέσα από το φάσμα της φροντίδας αλλά και της οργάνωσης των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας, η επιθυμία του ασθενούς για μη ανάνηψη (DNR), οι μεταμοσχεύσεις και η εξέλιξή τους στην Ελλάδα, η αυτονομία των νοσηλευτών και η συνεργασία τους με τους ιατρούς, οι νεότερες οδηγίες στην ΚΑΡΠΑ και αρκετά άλλα, θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στο Νοσηλευτικό Συμπόσιο. Εδώ μπορείτε να δείτε το Τελικό Πρόγραμμα του Συμποσίου. Για πληροφορίες σχετικά με το State of the Art, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Συνεδρίου τηλ. 2107235521, e-mail: pechatz@med.uoa.gr (κα Πένυ Χατζηγεωργίου). (Αφίσα 15th State of the Art)

Η Επείγουσα & Εντατική Νοσηλευτική στο σύγχρονο πλαίσιο παροχής φροντίδας

logo Dihmerida ThesalonikiΕπιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα

Θεσσαλονίκη 10-11 Νοεμβρίου 2017

Πρόγραμμα...

 

 Στρογγυλό Τραπέζι ΤΕΕΝ στο 36ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο ΕΣΝΕ

Στις 6 Μαΐου 2009, στο πλαίσιο του 36ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου (ΠΝΣ) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μύκονο, ο Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) συμμετείχε με στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Νεότερες οδηγίες για τη διαχείριση ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των συναδέλφων νοσηλευτών και οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες που παρουσιάστηκαν, έκαναν την παρουσία των συνέδρων να επιδείξουν εξαιρετική συμμετοχή, τόσο με  τους προβληματισμούς που διατύπωσαν, όσο και με την παρουσία τους σε μια αίθουσα χωρητικότητας 800 ατόμων.

Συντονιστές του στρογγυλού τραπεζιού ήταν η κα Αικ. Αγιαννίτου Προϊσταμένη ΜΕΘ, στο ΓΝΑ «Ελπίς» και η κα Μ. Σκοπελίτου Νοσηλεύτρια ΤΕ MSc(c), ΓΝΠ «Τζάνειο».

Ο εισηγητής της πρώτης ομιλίας, κος Δ. Χολέβας, παρουσίασε τις πρόσφατες οδηγίες για τη θέση της κεφαλής του αρρώστου σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Σύμφωνα με αυτές η ανύψωση της κεφαλής  είναι μία συνηθισμένη νοσηλευτική παρέμβαση για τον έλεγχο της αύξησης της ICP, σε ασθενείς με ενδοκράνιες κακώσεις,  ως μία μη επεμβατική μέθοδος, η οποία προάγει τη φλεβική επιστροφή και αυξάνει την απορροή του ΕΝΥ από το κρανίο. Ωστόσο, οι έρευνες που έχουν γίνει, έχουν εξάγει αντικρουόμενα αποτελέσματα, ως προς την ωφελιμότητα ή όχι της ανύψωσης της κεφαλής στην ενδοκράνια υπέρταση.

Η δεύτερη ομιλία με εισηγήτρια την κα Μ. Φόρτη, διαπραγματεύτηκε τη σπουδαιότητα της εφαρμογής των κλινικών οδηγιών για την ορθή χρήση της καταστολής, της αναλγησίας και της μυοχάλασης. Ο πόνος και το άγχος είναι συνήθη φαινόμενα στους ασθενείς της ΜΕΘ και απαιτούν ειδικό χειρισμό για την αντιμετώπιση τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλεται η χορήγηση περισσότερων του ενός φαρμακολογικού παράγοντα, συχνά σε συνδυασμό και με φάρμακα που προκαλούν νευρομυϊκό αποκλεισμό. Η ορθολογική χρήση των φαρμάκων- εργαλείων για τη ΜΕΘ είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης των ασθενών, καθώς και για τη μείωση του χρόνου παραμονής τους στη ΜΕΘ.

Στην τρίτη εισήγηση που αφορούσε στη χορήγηση αγγειοσυσπαστικών και αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων, παρουσιάστηκαν λεπτομερειακά όλα τα φάρμακα που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται, με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις τους. Ο εισηγητής κος Γ. Μητσόπουλος κάλυψε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους προβληματισμούς των παρευρισκομένων.

Η επόμενη εισήγηση που παρουσίασε η κα Ε. Τσάφου αφορούσε στην εξέλιξη των παραμέτρων της μικροδιάλυσης στον βαρέως πάσχοντα σηπτικό ασθενή. Η μικροδιάλυση ως μέθοδος έχει τη δυνατότητα να μετρήσει μόρια που αντανακλούν την κυτταρική ικανότητα χρησιμοποίησης του παρεχόμενου οξυγόνου στον σηπτικό άρρωστο. Μπορεί να εφαρμοστεί για τον προσδιορισμό του μεγέθους της ιστικής βλάβης, ως δείκτης  πρόγνωσης, ως δείκτης ανταπόκρισης σε ειδικές αγωγές, καθώς και να διαγνώσει πιο πρώιμα ενδοκυττάριες βιοχημικές μεταβολές, με συνέπεια την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.

Η συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση του κου Ν. Γιάκη, που παρουσίασε τις δύο μεθόδους μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (αιματηρή και αναίμακτη) αξιολογώντας την αξιοπιστία της χρήσης του μορφομετατροπέα (transducer) στη ΜΕΘ.

Η Επιτροπή του ΤΕΕΝ ευχαριστεί όλους τους εισηγητές και τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους στο στρογγυλό τραπέζι καθώς και την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του 36ου ΠΝΣ για τη δυνατότητα πραγματοποίησής του.

Μαργίτσα Σκοπελίτου

Ταμίας ΤΕΕΝ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ Course BLS / AED

logo Course BLS AEDO Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) από την Ομάδα Εργασίας Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και Εντατικής Θεραπείας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) συνδιοργανώνουν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν Σεμινάριο Ανανηπτών Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή για τα μέλη του ΕΣΝΕ.

Οι εκπαιδευτές είναι όλοι πιστοποιημένοι από την ΕΚΕ και το ERC, με ευρεία εμπειρία στη διδασκαλία του σεμιναρίου. Στο τέλος του σεμιναρίου δίνεται πιστοποιητικό από το ERCπου ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Πληροφορίες: Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

Τηλέφωνο: 210 - 7702861

Email: esne@esne.grΣελίδα 1 από 2

International Council of Nurses rcn.jpg ANA nurse CE American Nurses Association logo.gif
© 2019 Esne. All Rights Reserved. Powered by M&M
Cron Job Starts