Ιστορία Τομέα
Ο Τομέας δημιουργήθηκε το 1985 στοχεύοντας στην άμεση και πλήρη ενημέρωση των νοσηλευτών σε θέματα ογκολογίας, στην εξασφάλιση ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς με κακοήθεια καθώς και στη βελτίωση της συνεργασίας με τους άλλους επαγγελματίες υγείας. Στα πρακτικά της 30ης συνεδρίασης του ΕΣΔΝΕ στις 18/11/1985, καταγράφεται η απόφαση για την ίδρυση του Ελληνικού Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, με πρόεδρο την Κα Σ. Πισπιρίκου. Ο ΕΣΔΝΕ μαζί με 7 άλλες Ευρωπαϊκές εταιρίες, απετέλεσε τα ιδρυτικά μέλη της πρώτης διεθνούς ομαδικής προσπάθειας συνένωσης των νοσηλευτικών δυνάμεων υπό την προεδρεία του R.Tiffany και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Νοσηλευτικής Εταιρείας (EONS) το έτος 1984. Ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων ανάμεσα τους οι κ. Γ.Σαββοπούλου, Ε.Μπαρμπούνη, Ε.Πατηράκη, Μ.Μαλγαρινού, Ε.Βεργεμέζη και Π.Αγγελίδου διαδοχικά με συνέπεια και μεθοδικότητα, προσπάθησαν κάτω από δύσκολες συνθήκες να εκπροσωπήσουν τον Ελληνικό Ογκολογικό Τομέα στην Ευρώπη, αρχίζοντας και τις πρώτες εκπαιδευτικές προσπάθειες σε μια εποχή που κάθε δραστηριότητα στον χώρο της Ογκολογίας ελεγχόταν κατά κύριο λόγο από τα μέλη της ιατρικής κοινότητας. Στα τέλη του 1995 γίνεται η ανασύσταση του τομέα και τον Μάιο του 1996 εκλέγεται για πρώτη φορά πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από τις κ Ε. Πατηράκη, Γ.Σαββοπούλου, Ε.Κυρίτση, Θ. Παππά και Β.Ακαρέπη.
Η ανοδική Ελληνική παρουσία στα Ευρωπαϊκά δρώμενα τις επόμενες δεκαετίας αποτελεί μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Η Dr Πατηράκη Ε εκλέγεται ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της EONS τις διετίες 1997-1999 και 1999-2001. Στη συνέχεια από το 2001 έως 2003 μέλος του ΔΣ Της EONS ο Έλληνας καθηγητής ογκολογικής νοσηλευτικής Dr Μολασιώτης Α., που ζει και διαπρέπει στο εξωτερικό αλλά διατηρεί άμεση και στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Τομέα. Τη διετία 2009-2011 συμμετείχε ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της EONS το μέλος και πρόεδρος του Τ.Ν.Ο κος Δημήτριος Παπαγεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί η συνεχής, αδιάκοπη και πολλές φορές αξιέπαινη συμμετοχή των μελών του Τομέα τόσο στα Ευρωπαϊκά Συνέδρια Ογκολογίας (ΕCCΟ) όσο και στα Εαρινά Ευρωπαϊκά Ογκολογικά Νοσηλευτικά Συνέδρια της EONS. Σημαντικές ήταν οι Ευρωπαϊκές διακρίσεις που κέρδισαν Έλληνες συνάδελφοι μέσα από τον Τομέα, που στεκόταν αρωγός τους εξασφαλίζοντας ότι περισσότερο μπορούσε. Τον Σεπτέμβριο 1999 στη Βιέννη (ΕCCΟ10) το 1ο Βραβείο Νέου Ερευνητή Ογκολογίας (Novice research award) κέρδισε ο συνάδελφος από το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός κος Ευσταθίου Ν. Στο πλαίσιο του 3ου Εαρινού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Νοσηλευτικής Ογκολογίας στην Βενετία τον Απρίλιο του 2002 από τις τρεις προκηρυχθείσες υποτροφίες (EONS ROCHE AWARD), οι δύο ήρθαν σε χέρια Ελληνικά. Βραβεύτηκαν οι ερευνητικές μελέτες από την ερευνητική ομάδα του Τομέα αποτελούμενη από την Dr Πατηράκη Ε. και τις κυρίες Κάρλου Χ., Παπαδοπούλου Δ., Σπυρίδου Α., Κουλουκούρα Χ., Μπαρέ Ε. καθώς και η ερευνητική μελέτη του κου Ευσταθίου. Ν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Τομέα στη Βενετία στο 3nd EONS Spring Convention αξιολογήθηκε από τις σημαντικότερες επιτυχίες του, γιατί υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και η Ελληνική ομάδα ήταν η πολυπληθέστερη όλων των άλλων χωρών (105 νοσηλευτές).
Επίσης στο πλαίσιο του ΕCCΟ12 τo 2003 στην Κοπεγχάγη τρεις από τις τέσσερις προκηρυχθήσες υποτροφίες έλαβαν Έλληνες ερευνητές. Βραβεύτηκε η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από: την Dr Πατηράκη.Ε , Taffas.C., την Dr Λεμονίδου Χ., Παπαθανάσογλου .Ε., Ακαρέπη. Β. καθώς και η ερευνητική εργασία του κ. Κατσαραγάκη. Σ.
Τον Απρίλιο του 2004, στο Εδιμβούργο στα πλαίσια του 4ου Εαρινού Συνέδριου της (ΕΟΝS) το βραβείο της καλύτερης παρουσίασης σε αναρτημένη ανακοίνωση (poster), κέρδισε μια πανεπιστημιακή ομάδα φοιτητών νοσηλευτικής με θέμα «Πως βλέπουν τα παιδιά με καρκίνο τη σχέση τους με τους νοσηλευτές τους;» με ερευνητές τους κ. Πέτσιο, Ζ. Δασκαλοπούλου, Ε. Παπαϊωάννου, Θ. Σταυριανουδάκη, Σ. Τσαρουχά, Ε. Πατηράκη. Επιπλέον, το βραβείο του νέου ερευνητή κέρδισε ο κος Παντελής Περδικάρης για την ερευνητική εργασία του με θέμα: «Η κόπωση των παιδιών και εφήβων με καρκίνο».
Στην ανάπτυξη του Τομέα συνέβαλε, η δωρεάν αποστολή για το χρονικό διάστημα 1997-2001, σε όλα τα μέλη του Τομέα του περιοδικού «Ογκολογική Νοσηλευτική σήμερα» της EONS που επιχορηγήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Bristol και μεταφραζόταν σε 8 γλώσσες μια εκ των οποίων ήταν και η Ελληνική.
Στην πενταετία 1998-2003 η φωνή της νοσηλευτικής ογκολογικής κοινότητας είχε την ευκαιρία να ακούγεται ισότιμα μέσα από το διεπιστημονικό περιοδικό της Αντικαρκινικής Εταιρείας, με τίτλο «Ογκολογική Ενημέρωση».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ο τομέας συνεργάζεται με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Νοσηλευτικών Σπουδών από το 1999-2003 στη διοργάνωση δύο τρίμηνων σεμιναρίων ανά έτος, Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας και Νοσηλευτικής Ογκολογίας
Επίσης συμμετείχε με νοσηλευτικό συμπόσιο στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου. Διεθνής στρατηγική» που διοργανώθηκε από την Ελληνική αντικαρκινική εταιρία και τη διεθνή ένωση κατά του καρκίνου στην Αθήνα (15-17 Μαρτίου 2001).
Το χρονικό διάστημα 1996-1999 συμμετείχε μετά από πρόσκληση στα ετήσια Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Κλινικής Ογκολογίας που οργανώνονται από την Παγκρήτια Ένωση Βιοϊατρικής Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν κυρίως τα μέλη του τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του παραρτήματος ΕΣΝΕ Κρήτης, σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Διεύθυνση του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η .
Το χρονικό διάστημα 1996-1999 συμμετείχε μετά από πρόσκληση στα ετήσια Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Κλινικής Ογκολογίας που οργανώνονται από την Παγκρήτια Ένωση Βιοϊατρικής Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν κυρίως τα μέλη του τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του παραρτήματος ΕΣΝΕ Κρήτης, σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Διεύθυνση του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η .
Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και την εθελοντική οργάνωση (SUSAN COMEN) στη συνδιοργάνωση διήμερων νοσηλευτικών σεμιναρίων για τον καρκίνο του μαστού με διεθνή συμμετοχή το 2000 και 2001.
Η επίσημη συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων στη διοργάνωση συνεδρίων αρχίζει από το 2001 στην Αθήνα συνεχίζεται έως σήμερα.
Από το 2002 στην Θεσσαλονίκη και το 2003 στην Αθήνα ο τομέας ήταν μεταξύ των 8 πρωτοπόρων εταιρειών που συνδιοργάνωναν με εξαιρετική επιτυχία το Πανελλήνιο Διεταιρικό Συνέδριο. Η επιτυχή συμμετοχή του Τομέα από το 1ο Αντικαρκινικό Διεταιρικό Συνέδριο σφραγίστηκε με τη βράβευση ως εξαιρετικού, του νοσηλευτικού προγράμματος με θέμα «Βασικές Αρχές και Νοσηλευτικά Πρότυπα χορήγησης της Χημειοθεραπείας σε Ασθενείς με Καρκίνο».